Blog van Liesbeth Tettero: 360 graden feedback in de praktijk

Tips bij 360 graden feedback

'U mag wel eens een tandje authentieker worden'... Tips voor meetbare competenties

Brave competenties zijn uit, spannende zijn in. Maar aan een competentie die je niet kunt meten, heb je niets. Meten is weten in competentieland!

Een detacheringsbureau adverteert met: “Wij leveren constructieve onruststokers, die outside of de box denken, maar inside of de box handelen”. Een volzin waar vast een creatief team van een reclamebureau aan te pas is gekomen. Maar ook een zin die het de afdeling Werving en Selectie knap lastig kan maken. Want hoe weet je of iemand aan dit profiel voldoet? Hoe goed kan iemand ’constructief onrust stoken’? En hoe ligt de verhouding ‘outside’ en ‘inside’ of the box? Te meten aan het aantal creatieve ideeën dat toch net niet uitgevoerd kan worden?

Spannende competenties zijn in. Ondernemen bijvoorbeeld! Een school voor ondernemers-in-spé speelt hier slim op in: “Op school ontboden omdat je zoon of dochter té eigenwijs is? Het bedrijfsleven zit te springen om dit soort talent!” Ook hier is de vraag: hoe meet je of een kind eigenwijs genoeg is? Aan de hand van het aantal keren dat je kind de klas is uitgestuurd? Het aantal welles-nietes-gesprekken met leerkrachten?

Aan een competentie die je niet kunt meten, heb je niets. Wie competenties wil meten, richt zich op gedrag dat iemand laat zien. Gedrag dat zichtbaar en ontwikkelaar is en objectief omschreven kan worden. Zo vallen ‘schijncompetenties' door de mand. ‘Authenticiteit' is een goed voorbeeld dat vaak voor komt in competentieprofielen. Natuurlijk is het fijn als een werkgever het belangrijk vindt dat iemand zichzelf is, maar kun je authenticiteit meten? Laat staan leren? “Uit de feedback van uw collega's blijkt dat u best wat authentieker mag worden”. Dat is net zoiets als: “Doe eens spontaan!”.

Competenties hoeven echt niet braaf te zijn. Maar wél meetbaar en ontwikkelbaar. Dus denk na waarom je eigenlijk naar iets als authenticiteit vraagt. Wil je geen organisatie vol grijze muizen? Prima. Maar dan kan ‘expressiviteit’ een betere competentie zijn. Wil je meer creativiteit in je bedrijf? Zoek niet verder: 'creatief vermogen' is een mooie competentie en er zijn geweldige trainingen om creativiteit te ontwikkelen. En tot slot: laat de afdeling HR hier over gaan. En niet een reclamebureau…

Liesbeth Tettero

3 tips voor meetbare competenties:

Ga per competentie na hoe het gewenste gedrag er in jouw organisatie uit ziet.

Is het lastig om dat gedrag te formuleren? Onderzoek dan welke meetbare competenties er eigenlijk aan de orde zijn.

Bedenk met welke tips, coaching of training je dit gedrag kan versterken.

Auteur

Liesbeth is trainer en (loopbaan) coach en heeft ruime ervaring met competentiegerichte HR. Ze ontwikkelt competentieprofielen op maat voor onze klanten en geeft trainingen over onder meer effectieve feedback.

Stuur een e-mailLinked in profiel