Blog van Liesbeth Tettero: 360 graden feedback in de praktijk

Tips bij 360 graden feedback

Al ga je op je kop staan…

Ik wist heel zeker dat ik nooit de hoofdstand zou kunnen bij yoga. Argumenten zat. “Ja maar ik heb geen kracht in mijn armen”, “Ja maar ik ben echt niet zo lenig hoor”. Ik kreeg vriendelijke feedback op mijn mentale houding: deze argumenten waren niet erg sterk... Ik kon toch ook die andere houding? Daarbij gebruik je toch dezelfde spieren? Overtuigd ging ik oefenen en kreeg ik feedback op mijn fysieke houding. Als ik mijn benen meer zus…. en mijn armen meer zo… Inmiddels sta ik tot mijn eigen verbazing met gemak op mijn hoofd. Dankzij de feedback!

Verborgen talenten

De kunstenaar Michelangelo zou gezegd hebben dat het helemaal niet zo moeilijk is om te beeldhouwen. Gewoon het overbodige materiaal weghakken, het beeld zit er namelijk al lang in. Als je zo kijkt naar talentmanagement, kun je aannemen dat mensen veel meer kunnen leren dan ze zouden denken. Welke talenten zitten er verborgen in het ‘menselijke marmer’? Hoe vind je die? En wat zit er écht niet in? Want ik kan dan wel op mijn kop staan, er zijn zat houdingen waar mijn lichaam niet geschikt voor is. En de kans dat ik bijvoorbeeld concertpianist of atletiekkampioen kan worden, acht ik ook niet heel groot…

De blinde vlek

Feedback is de kern van het ontdekken van onvermoede talenten en vaardigheden. Coaches en trainers werken als ze het over feedback hebben, graag het met ‘Johari venster’. Dit model, genoemd naar de bedenkers Joseph Luft en Harry Ingham, laat in vier kwadranten zien wat bespreekbaar is.

Feedback gaat meestal over de blinde vlek. Wat je niet weet over jezelf, maar wat de ander wel ziet. In trainingen gaat het dan vaak over het brengen van minder aangenaam nieuws, dat de ander als kritiek kan opvatten. Variërend van een stopwoordje tot een onaangename lichaamsgeur. Of te assertief of juist te weinig assertief gedrag. Het idee is dat bewustwording van dit gedrag het naar het kwadrant van de openbare ruimte brengt, waardoor het bespreekbaar is. En de ander het stopwoordje weglaat, betere deodorant gaat kopen en zich meer of minder assertief gaat gedragen.

Ontwikkelingsgerichte feedback

Feedback kan ook over leukere zaken gaan: gericht op de ontwikkeling. Coachende leidinggevenden en opleiders geven vooral ook dit soort feedback. Zij stimuleren de ontwikkeling van de ander door de link te leggen tussen wat zij iemand zien doen en taken en verantwoordelijkheden waar de ander nog niet eens over heeft nagedacht.

“Leidinggeven, ik?” “Ja, ik zie het je doen. Je neemt bij projecten tenslotte al vaak het voortouw en je hebt veel aandacht voor de inzet van je teamgenoten. Die vaardigheden horen ook bij leidinggeven.” Dit biedt perspectief. Iets heel nieuws leren is veel moeilijker dan vaardigheden die je al beheerst, leren uitbreiden en verdiepen. En wie weet, voor je het weet blijk je echt op je kop te kunnen staan!

Liesbeth Tettero

3 tips voor ontwikkelingsgerichte feedback:

Geef complimenten door heel concreet te benoemen wat iemand goed doet.

Benoem vooral vaardigheden die lang niet iedereen beheerst, die je opvallen.

Moedig de ander aan om een vaardigheid in nieuwe omstandigheden toe te passen.

Auteur

Liesbeth is trainer en (loopbaan) coach en heeft ruime ervaring met competentiegerichte HR. Ze ontwikkelt competentieprofielen op maat voor onze klanten en geeft trainingen over onder meer effectieve feedback.

Stuur een e-mailLinked in profiel