Blog van Liesbeth Tettero: 360 graden feedback in de praktijk

Tips bij 360 graden feedback

Waarom je mening geen feedback is... tenzij je Anouk bent

Maan was de winnaar, maar de echte ster van The Voice of Holland was natuurlijk coach Anouk. Op haar eigen, onomwonden manier gaf zij haar mening over de deelnemers. Lekkâh Haags. “Snoeihard” oordeelde presentator Krabbé. Collega-coach Borsato had er ook zichtbaar moeite mee. En de social media ontploften! Veel mensen zitten niet te wachten op feedback omdat er vaak een mening op volgt. Dat kan beter. Tenzij je Anouk bent natuurlijk.

Broodje feedback

Goede feedback heeft de goede inhoud én de juiste vorm. Wat dacht je van de reactie op kandidaat Melissa? “Ik vind je een hele lieve meid, echt waar. […] Maar je hebt mensen voor de grote podia en je hebt mensen voor de braderie in Leuven.” Anouk probeerde blijkbaar de sandwich-methode toe te passen: je geeft eerst een compliment, dan een ontwikkelpunt en je sluit af met iets iets aardigs. In dit geval bleef het beperkt tot een belegde boterham: iets aardigs (lieve meid), gevolgd door het slechte nieuws (de braderie). Maar ook als Anouk een volledige sandwich had geserveerd, is het niet de beste strategie om toe te passen.

Het nadeel van die sandwich-methode is dat het compliment niet aankomt, omdat de ontvanger vooral gefocust is op de ‘maar’ die erop volgt. Laat staan dat de aardig bedoelde afsluiter nog effect heeft. Beperk je dus liever tot de ‘echte’ feedback. En geef complimenten op momenten dat ze niet bedoeld zijn om een minder prettige boodschap te verhullen!

Op naar Leuven?

Ook inhoudelijk was dit trouwens niet het beste voorbeeld van feedback. Logisch natuurlijk: Anouk zat in de rode stoel om haar mening te geven. Aangezien zij een zeer ervaren vakvrouw is, mag die mening zeker tellen. Maar niet persé als feedback. Goede feedback gaat over gedrag dat je kunt veranderen. Zuiverder zingen, meer contact maken met het publiek, dat soort dingen. Aanwijzingen waar de kandidaten een betere artiest door kunnen worden. Naar Leuven vertrekken is wel een vorm van gedrag, maar niet iets waar Melissa van kan leren…

Mening of feedback

Als Hagenees ben ik goed bekend met het gezegde “je bedoelt ut vast goed, mâh ut komt zo rot je strot uìt”. Als je echt feedback wilt geven, kies je je woorden zorgvuldig. Dat is niets voor The Voice natuurlijk, dat zou een saaie bedoening worden. Daar gaat het gewoon om meningen van de coaches. Het is tenslotte entertainment. Het coachen en opleiden doen ze maar achter de schermen.

Melissa reageerde overigens met klasse: Anouk heeft net als iedereen recht op haar mening. En zo goed vond ze zichzelf ook niet. Waarna Anouk haar weer om haar inzicht prees. Weer wat geleerd.

Liesbeth Tettero

4 tips om van je mening feedback te maken

Pak feedback niet in in complimenten.

Benoem concreet, waarneembaar gedrag. Bij digitale 360-graden-feedback is dit gedrag in stellingen verwoord: A doet B in situatie C.

Geef dan je mening over dit gedrag. Waardeer je het of niet? Doet iemand het vaak genoeg?

Geef bij voorkeur een concreet voorbeeld van het gedrag, zodat de ontvanger de feedback goed kan plaatsen.

Auteur

Liesbeth is trainer en (loopbaan) coach en heeft ruime ervaring met competentiegerichte HR. Ze ontwikkelt competentieprofielen op maat voor onze klanten en geeft trainingen over onder meer effectieve feedback.

Stuur een e-mailLinked in profiel